Hoewel er al eerder over gespeculeerd is, zijn de speculaties afgelopen donderdag 29 oktober nu echt bevestigd. Een essay in Bloomberg Businessweek is de coming out van Tim Cook, CEO van Apple. Cook is homo en is daar trots op! Hij is de eerste CEO uit Fortune 500 bedrijven, die publiekelijk uit de kast komt. Ik vraag me af wat nu het effect is van de coming out van zo’n invloedrijke man; de CEO van één van ’s werelds meest invloedrijke en succesvolle bedrijven?

 

Nieuwsflits

In een flits vliegt dit nieuws de wereld over en bereikt alle niveaus, waarna liberale politici Cook bedanken voor deze stap, en anderen weer hun kritiek uiten. Zeker bij zijn toevoeging “…I consider being gay among the greatest gifts God has given me” ontstaat wat wrijving. Een in mijn ogen erg bijzondere reactie uitte Vitaly Milonov, een Russische politicus en anti-LHBT campagnevoerder, die stelde dat Cook geweerd zou moeten worden uit Rusland omdat hij als homoseksueel Ebola, Aids of Gonorroe zou kunnen overbrengen. Homoseksualiteit maakt je blijkbaar vatbaar voor alles… Dan heb ik het nog niet eens over het monument van Steve Jobs dat in Rusland weggehaald is. Dat zou homopropaganda zijn.Tom Cook coming out

Het nieuws flitst door en ook organisaties, activisten, bekendheden hebben een mening en spreken zich uit. Hiermee komt de LHBT emancipatie weer even in de schijnwerpers. Want als gesproken wordt over het effect van deze coming out, dan bespreek je eigenlijk waar de LHBT emancipatie op dit moment staat en wat er nu mee gebeurt.

 

Het stimuleren van coming out

Op kleinere schaal gebeurt er ook iets. Elke lezer heeft een gedachte en een mening. Bij de een zal wat meer gebeuren dan bij de ander. Om nu te denken dat dankzij Cook anderen wellicht ook uit de kast durven te komen, vind ik een wat grootse gedachte. Ik wil niet zeggen dat het niet zou kunnen, maar uit de kast komen is zo persoonlijk en levensveranderend. Voornamelijk vanwege de directe omgeving, het systeem waar je je in beweegt; gezin, familie, vriendengroepen, werk. Er verandert iets in de desbetreffende persoon, die onderdeel is van een systeem. Wanneer een onderdeel van een systeem verandert, verandert het systeem ook. En dat kan eng zijn. Angst is er dan vooral voor het effect wat uit de kast komen op deze systemen kan hebben en waar het dan naar toe gaat. Dat staat los van Cook of ieder ander bekend persoon die uit de kast komt; mensen die zo onbereikbaar zijn en zich zo ver buiten je eigen systeem bevinden.

 

Wereldbereik

Is Cook’s coming out hiermee effectloos? Absoluut niet! Er gebeurt dan ook iets bij me als ik zo’n artikel lees. Het is geen keuze om homo, lesbisch, bi of transgender te zijn, ook al zijn er nog altijd mensen die dat anders zien. Gezien het geen keuze is en geen kwestie van beïnvloed worden door, worden LHBT’s willekeurig overal geboren. Bevolkingslaag, culturele achtergrond, IQ, EQ, werkgebied, het is om het even. Iemand als Cook laat zien dat LHBT’s overal zijn, ongeacht… En dat ze niet anders zijn. En dus ook aan de top van een ongekend succesvol bedrijf kunnen staan als Apple. En deze bewustwording is belangrijk. Josh Tyrangiel, een Businessweek editor, benoemd het belang van ieders coming out mooi in het filmpje op de pagina van Businessweek: “Elk persoon die uit de kast komt, stimuleert weer een stukje vooruitgang” (zie minuut 3:10 – 3:45). Een stukje vooruitgang die hopelijk leidt tot het komen van de dag dat een dergelijke mededeling geen groot nieuws meer is. Ik laat aan mijn directe omgeving zien dat homoseksualiteit normaal is, Cook kan dat met zijn bereik aan de gehele wereld laten zien. Dát is in mijn ogen het effect van Tim Cook die de kastdeuren open gooit en naar buiten stapt.

 

Hoe zie jij dat?

 

Tagged on:                             
%d bloggers op de volgende wijze: