20150801_173547Het is ruim een week na de Gay Pride wanneer ik dit schrijf. Het eerste weekend van augustus… voor mij inmiddels een begrip. Eén groot feest, met als hoogtepunt de Canal Parade door de Amsterdamse grachten. Voor mij is het meer dan een groot feest. In de aanloop er naar toe vraag ik me plots af wat dat stukje ‘meer’ is. Waarom is de Gay Pride belangrijk voor me en waarom doen die dagen iets met me? En hoe zit dat bij anderen?

 

Streven naar beter

Gay Pride is voor mij het zichtbaar maken van LHBTers (Lesbisch, Homo, Bi, en Transgender), deze groep is er in groten getale en mag er zijn. Naast een viering ligt de aandacht ook op emancipatie en actuele thema’s. Dit is goed en nodig. Wanneer ik zeg ‘nodig’ voel ik dat ook aan alle kanten. Ook in tegenstrijdige vorm overigens. Zoveel is mogelijk in Nederland. Ik kan samen zijn en samenwonen met mijn vriendin, we kunnen een gezin stichten, we kunnen trouwen, etc. Moet ik daar niet gewoon tevreden mee zijn? Kijk naar veel andere plekken op de wereld! Ik mag niet klagen. Welk stemmetje in mij is dat? Niet veel later ontstaat er weerstand. Ik ben heel blij en dankbaar dat ik leef waar ik leef, toch vind ik dat ik niet ik genoegen hoef te nemen en tevreden hoef te zijn met minder. Waarom zou ik niet kunnen streven naar gelijkheid en vinden dat ik, en anderen met mij, dat verdien? Dat het ergens slechter is, betekent niet dat het hier is zoals het zou moeten zijn. Met dankbaarheid voor wat wel is, streven naar beter. Ik denk dat het zo voor mij geldt.

 

Wat als ik hand in hand loop?

Want dat 55% van de LHBTers niet hand in hand op straat durft te lopen vind ik niet ok. Dat 4 op de 10 LHBTers de LHBT-acceptatie als niet goed ervaart in Nederland vind ik geen goed teken. Dat een grote groep LHBTers op straat wel eens wordt uitgescholden, nageroepen, lastig wordt gevallen vind ik echt niet ok. Dat voor meer dan de helft van de LHBT scholieren het moeilijk is uit de kast te komen, zou niet zo moeten zijn. (*)

20150801_155104


Die ene dag in augustus met ‘pride’

Toen ik na de Canal Parade hand in hand met mijn vriendin langs de grachten liep realiseerde ik me wat dat ‘meer’ is dat ik eerder benoemde. De eerste zaterdag van augustus is de enige dag in het jaar dat ik me normaal voel en niet anders. Mijn alertheid die ik anders automatisch wel heb, is dan even weg. Op deze dag is dit namelijk het beeld wat overheerst en wordt juist dit beeld gevierd. Dat voelt eigenlijk wel heel fijn op dat moment en ik geniet er ook van. Eerder op de dag, terwijl de botentocht langs vaart, voel ik me trots. Niet dat ik lesbisch ben, dat ben ik gewoon. Wel voel ik me trots op mijn eigen wil naar buiten te zijn wie ik mij van binnen voel en zo ook mijn leven te leiden. Dat maakt me namelijk een heel gelukkig mens. Ook voel ik trots richting al die mensen die ik op dat moment zie – naast me, op de boten, aan de kant – die dat ook doen. Dát is mijn ‘pride’.

 

Wat betekent dit voor jou?

Hoe zit dit nu bij anderen? Tijdens de Gay Pride stel ik een groep mensen variërend in seksuele voorkeur en leeftijd twee vragen.

 

 “Wat is de Gay Pride voor jou?”

Gay Pride is het feest waarin iedereen zichzelf mag zijn in Nederland, maar helaas ook nog steeds een actie om bewustwording te creëren wat betreft dat gelijkwaardigheidprincipe.

20150801_151234Voor mij is het een vorm van gelijke rechten voor de LGBTi-community, maar ook een spektakel, wat soms nodig is om de aandacht te brengen. Homo’s en lesbiennes worden nog elke dag in Nederland op een onzichtbare manier gediscrimineerd. Door het juist heel oppervlakkig zichtbaar te maken, herinnert de rest van de gemeenschap zich dat homo’s ook een onderdeel vormen van de maatschappij.

Naar mooie vrouwen kijken ;-). Nee dat is een grapje. Het voelt een beetje als onze nationale feestdag. Dat ik openlijk trots kan zijn op wie ik ben. Samen met 1 miljoen anderen die er hetzelfde over denken. Twee jaar terug stond ik ook een boot tijdens de Canal Parade en werd helemaal emotioneel van alle support aan de kant. Echt heel bijzonder!

Klik hier voor meer reacties op deze vraag

 

“Wat is jouw persoonlijke associatie met het woord ‘pride’?”

Trots zijn op wie ik ben met al mijn eigen kleuren.

Stilstaan bij het feit dat ik mezelf mag uitdragen, en inmiddels ook uitdraag, zonder terughoudendheid, angst voor gevolgen, etc.

Ik ben zelf trots om homo te zijn en verberg het niet. Hoewel het fysiek niet altijd zichtbaar is, en ook niet nodig is, probeer ik het homo-zijn niet te camoufleren. Nog niet iedereen durft uit te komen. Dus door zelf er gelukkig mee om te gaan dat je homo of lesbisch bent, kun je aan mensen die nog in de kast zitten tonen dat openlijk homo zijn OK is.

Klik hier voor meer reacties op deze vraag

 

Wat uit bovenstaande reacties in ieder geval blijkt, is dat de Gay Pride er toe doet. De Gay Pride zorgt er voor dat weer een moment genomen wordt om licht te werpen op dit soort zaken en dat stil wordt gestaan bij ‘hoe het nu is’ en wat anders zou kunnen. Even met de neus op de feiten gedrukt worden en aandacht aan iets wat anders wellicht iets minder snel gebeurt. Hierdoor ontstaat aan de ene kant mogelijk bewustwording of nog beter, verandering. Aan de andere kant is het een warm bad voor een grote groep mensen, een dag in het teken van jezelf zijn en dat ook kunnen zijn. Hoe mooi zou het zijn als dit in de toekomst elke dag zo zou zijn?!

 

 (*) Cijfers van EénVandaag; onderzoek naar LHBT-acceptatie

 

Tagged on:                                                         

4 thoughts on “Wat is dat nou precies met die Gay Pride?

  • Hoi Sandra,
    Leuk om jouw verhaal te lezen. Ik ben homo en heb niets met prises en dit soort bijeenkomsten. Ik gruwel er zelfs van. Sorry maar wou het even kwijt.
    Groet
    Jan van kuijk

  • Het is een feest fat iedereen zich zelf mag zijn en ik zeg dus iedereen. Ik loop altijd hand en hand als ik wil en ben niet alert. Maar nu ik in afrika ben realiseer ik me hoe gezegend we zijn.

Comments are closed.

%d bloggers op de volgende wijze: